Chleb IG

Chleb pszenno-żytni IG swój ciekawy smak zawdzięcza starannie dobranej mieszance ziaren słonecznika, lnu, dyni, w połączeniu z płatkami owsianymi i otrębami pszennymi. Posiada także delikatną, elastyczną strukturę miękiszu. Chleb należy do grupy pieczywa o niskim IG (indeksie glikemicznym). Indeks glikemiczny (IG) klasyfikuje poszczególne produkty spożywcze według czasu, jak szybko po ich spożyciu rośnie stężenie cukru we krwi. Produkty o niskim wskaźniku IG (poniżej 55) powodują powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, wolne jej wchłanianie i odczuwanie sytości przez dłuższy czas. Dlatego spożywanie żywności o niskim IG sprzyja redukcji masy ciała, stabilizuje metabolizm, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę.

Słonecznik jest bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jest  źródłem  witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków takich jak cynk, żelazo, potas i wapń i magnez.

Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, kwas tłuszczowy omega-3, białka, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan), witaminy z grupy B i E. Składniki siemienia lnianego uważane są za jedne z najlepszych środków  wykazujących działanie przeciwbakteryjne, osłaniające.

Dynia stanowi bogactwo beta-karotenu, zawiera sporo witamin z grupy B oraz składniki mineralne: cynk, żelazo, magnez, potas. Dynia wspomaga leczenie schorzeń układu krwionośnego, oddechowego, jej nasiona są pomocne w leczeniu chorób skóry, włosów, paznokci.

Płatki owsiane dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii, pomagają utrzymać wagę, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, stabilizują poziom cukru we krwi.

Otręby pszenne są przede wszystkim bogatym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Zawierają też znaczne ilości składników mineralnych tj. potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo, miedź. Podstawową zaletą wynikającą z włączenia otrąb do swojej diety jest ich korzystny wpływ na pracę jelit, znaczny spadek łaknienia co sprzyja odchudzaniu.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

 

KONTAKT

 

"Społem"

 

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

 

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie