Chleb domowy

Chleb domowy to pieczywo mieszane, żytnio-pszenne. Posiada delikatny, kwaskowy smak i aromat.

Staranny dobór gatunków mąk, tradycyjne prowadzenie fermentacji na naturalnym zaczynie żytnim oraz sprawdzona technologia gwarantują naturalny “DOMOWY” smak naszego chleba i utrzymanie świeżości przez długi czas. Powierzchnia pieczywa jest posypana makiem

Mąka żytnia została ukwaszona na drodze wielofazowej, naturalnej fermentacji kwasowej, dzięki temu chleb wzbogacił się w naturalny kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego oraz stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju człowieka. Ponadto jest naturalnym konserwantem. Bakterie, które wytwarzają kwas mlekowy są bardzo pożyteczne. W sposób naturalny występują one również w naszym przewodzie pokarmowym. Bakterie te zapobiegają i leczą zarówno biegunki, jak i zaparcia czy niestrawności, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Działają przeciwnowotworowo oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Ziarna maku są bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen. Mak to także dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe głównie z grupy omega-6, przez co pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, podobnie jak zawarte w maku roślinne fitosterole. Ponadto wspomaga pracę serca, zapobiega zmianom miażdżycowym. Poza tym mak poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, dba o nasz wzrok, podnosi odporność organizmu, reguluję pracę jelit, wspomaga układ nerwowy, walkę ze stresem.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

 

KONTAKT

 

"Społem"

 

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

 

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie