Lekkie talarki gryczane

Lekkie talarki gryczane to zdrowa i smaczna przekąska dla osób w każdym wieku. Wyraziste w smaku gryczane krążki, pasują na każdą okazję, mogą być znakomitą bazą pod przystawki a także zdrową alternatywą dla innych, mniej zdrowych, chrupiących przekąsek.

Kasza gryczana, która jest głównym ich składnikiem, stanowi źródło składników biologicznie aktywnych oraz cennych substancji odżywczych. Szczególnie duże znaczenie mają białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polifenole, polisacharydy oraz składniki mineralne.

Białko gryki zawiera aminokwasy, m.in. lizynę i metioninę, których obecność wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.

Gryka charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo oraz witamin, szczególnie z grupy B.

Ziarno gryki składa się głównie ze skrobi, która stanowi ok. 59–70%, przy czym w dużej części jest to tzw. skrobia oporna. Składnik ten nie ulega trawieniu i stanowi błonnik pokarmowy. Wpływa na regulację pracy przewodu pokarmowego, usuwanie szkodliwych składników z organizmu oraz obniżanie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi.

Zawarte w gryce polifenole znajdują zastosowanie w profilaktyce nadciśnienia, otyłości, zaparć oraz chorób nowotworowych.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

 

KONTAKT

 

"Społem"

 

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

 

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie