Chleb graham

Chleb graham należy do grupy pieczywa pszennego i jest wytwarzany z mąki pszennej typ 1850 z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Pieczywo sporządzane jest tradycyjną metodą dwufazową, na rozczynie z dodatkiem do fermentacji drożdży.

Szczególne atuty tego pieczywa to podwyższona zawartość błonnika, obecność wartościowego białka roślinnego oraz witamin z grupy B i PP, występowanie składników mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź, cynk  oraz bardzo dobry, lekko słodkawy, smak i aromat.

Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem roślinnym, jest niezbędny dla zdrowia człowieka i spełnia bardzo ważną rolę w jego żywieniu. Zwiększa objętość pożywienia nie podwyższając jego wartości energetycznej, spełnia rolę wypełniacza przewodu pokarmowego i zaspokaja uczucia łaknienia. Ponadto błonnik absorbuje z żywności i zapobiega przyswajaniu substancji szkodliwych dla zdrowia takich jak metale ciężkie (np. rtęć, kadm, ołów), środki ochrony roślin. Przyspiesza ruchy perystaltyczne jelita i skraca czas pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, przez co zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów, wiąże cholesterol i zapobiega w ten sposób przyswajaniu go z przewodu pokarmowego, przez co pośrednio przyczynia się do obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego błonnik jest niezbędny w profilaktyce chorób układu pokarmowego (stany zapalne, nowotwory jelita grubego), otyłości, miażdżycy, chorób naczyń wieńcowych, cukrzycy.

Znak “Jakość Tradycja” przyznawany jest wyrobom o najwyższej jakości, produkowanym  tradycyjną technologią,  niezmienioną przez  minimum 50 lat.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

 

KONTAKT

 

"Społem"

 

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

 

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie