Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty to pieczywo mieszane wypieczone z mąki pszennej oraz w naturalny sposób ukwaszonej mąki żytniej. Ciasto wzbogacone zostało w wartościowe ziarna: soi, lnu, słonecznika. Powierzchnia chleba posypana jest nasionami sezamu i maku. Chleb posiada wyjątkowo wilgotny, elastyczny i spójny miękisz oraz długo zachowuje świeżość.

Mąka żytnia została ukwaszona na drodze wielofazowej, naturalnej fermentacji kwasowej, dzięki temu chleb wzbogacił się w naturalny kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego oraz stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju człowieka. Ponadto jest naturalnym konserwantem. Bakterie, które wytwarzają kwas mlekowy są bardzo pożyteczne i występują naturalnie w naszym przewodzie pokarmowym.

Nasiona soi charakteryzują się wysoką zawartością białka, znaczną zawartością składników mineralnych i witamin (m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B), błonnika, izoflawonów (przeciwutleniaczy).

Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, olej bogaty w kwasy tłuszczowy omega-3, wartościowe i lekkostrawne białko, fitoskładniki (lignany), błonnik pokarmowy, składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan), witaminy z grupy B i E. Składniki siemienia lnianego uważane są za jedne z najlepszych środków wykazujących działanie przeciwbakteryjne, osłaniające.

Nasiona słonecznika są bogate w wartościowe białko i tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Słonecznik jest także źródłem witamin: przede wszystkim E, B1 (tiaminy), A oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków takich jak cynk, żelazo, potas i wapń i magnez.

Nasiona sezamu zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają również błonnik,  węglowodany przyswajalne oraz wartościowe białka. Białko zawarte w sezamie wspomaga zasypianie i podnosi jakość snu.

Ziarna maku są bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E oraz pierwiastków: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen oraz błonnika pokarmowego.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

 

KONTAKT

 

"Społem"

 

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

 

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie