CHLEB PURPUROWY 450g niepak.

Chleb mieszany, pszenno-żytni, produkowany z udziałem mąki pszennej Pur-pur, z dodatkiem zakwasu żytniego. To obecności tej mąki chleb zawdzięcza charakterystyczny purpurowo-brązowy kolor. Pieczywo wzbogacone jest również w wartościowe dodatki: ziarna soi, dyni, słonecznika, płatki ziemniaczane i orzechy włoskie. Bochenki formowane są ręcznie, układane w wiklinowych koszykach posypanych mąką, gdzie fermentują. Chleb wypiekany jest bezpośrednio na trzonie pieca, co sprawia, że ma twardą, dobrze wykształconą skórkę, przez co miękisz dłużej utrzymuje wilgotność. Masa netto: 450 g Wyprodukowany bez dodatku substancji konserwujących. Pszenica Pur-pur jest jednym z najstarszych znanych zbóż. Charakteryzuje się wysoką zawartością substancji o właściwościach przeciwutleniających, mających bardzo korzystny wpływ na pracę organizmu poprzez działanie jako skuteczne wymiatacze wolnych rodników – jedną z przyczyn nowotworów i starzenia się organizmu. Ponadto wpływają one pozytywnie na poprawę wzroku, hamują stany zapalne i chronią naczynia krwionośne. Pszenica Pur-pur jest też dobrym źródłem błonnika. Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem roślinnym, jest niezbędny dla zdrowia człowieka i spełnia bardzo ważną rolę w jego żywieniu. Zwiększa objętość pożywienia nie podwyższając jego wartości energetycznej, zaspokaja uczucia łaknienia. Ponadto błonnik absorbuje z żywności i zapobiega przyswajaniu substancji szkodliwych dla zdrowia takich jak metale ciężkie (np. rtęć, kadm, ołów), środki ochrony roślin. Przyspiesza ruchy perystaltyczne jelita i skraca czas pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, przez co zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów, wiąże cholesterol, przez co pośrednio przyczynia się do obniżenie jego poziomu we krwi. Dlatego błonnik jest niezbędny w profilaktyce chorób układu pokarmowego (stany zapalne, nowotwory jelita grubego), otyłości, miażdżycy, chorób naczyń wieńcowych, cukrzycy. Soja charakteryzują się wysoką zawartością białka, znaczną zawartością składników mineralnych i witamin (m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B), błonnika, izoflawonów (przeciwutleniaczy). Jest również źródłem tłuszczu bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę. Dlatego soja może być jednym z czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na miażdżycę, gdyż obniża poziom „złego” cholesterolu. Może mieć także wpływ na łagodzenie objawów menopauzy, profilaktykę osteoporozy i zapobieganie występowaniu niektórych nowotworów. Dynia stanowi bogactwo beta-karotenu-prekursora witaminy A. Ponadto zawiera sporo witamin z grupy B oraz składniki mineralne: cynk, żelazo, magnez, potas. Dynia wspomaga leczenie schorzeń układu krwionośnego, oddechowego, jej nasiona mogą być wykorzystywane w walce z pasożytami układu pokarmowego, są niezwykle pomocne w leczeniu chorób skóry, włosów, paznokci. Słonecznik jest bogaty w wartościowe białko i tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Słonecznik jest także źródłem witamin: przede wszystkim E, B1 (tiaminy), A oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków takich jak cynk, żelazo, potas i wapń i magnez. Nasiona słonecznika pomagają w walce ze stresem, migrenami, skurczami mięśni, wspomagają serce oraz układ krwionośny, poprawiają koncentrację i uspokajają oraz obniżają ciśnienie krwi. Orzechy włoskie mimo że są kaloryczne stanowią doskonałe źródło witamin (z grupy B, E, kwasu foliowego), mikroelementów (głównie magnezu, miedzi, manganu, cynku, żelaza, potasu), tłuszczu zawierającego bardzo korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz błonnika. Ze względu na swój bogaty skład wspomagają koncentrację i pracę mózgu, mają pozytywny wpływ na stan skóry, redukują stres, zmniejszają ryzyko przerostu prostaty, zapobiegają anemii, wzmacniają kości, zapobiegają nadciśnieniu oraz gromadzeniu się wody w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe oraz korzystnie oddziałują na układ krążenia.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

KONTAKT

"Społem"

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie