CHLEB GAT. CAŁE ZIARNO 400g kroj.

Pieczywo mieszane, żytnio-pszenne sporządzane z poddanej naturalnej fermentacji mąki żytniej razowej oraz na rozczynie z mąki pszennej graham. Mąki te powstają w wyniku rozdrobnienia CAŁEGO ZIARNA i zawierają wszystkie składniki obecne w ziarnie zboża. Stanowią one ponad 50% zawartości chleba i sprawiają, że pieczywo posiada wysoką zawartość błonnika. Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem roślinnym, jest niezbędny dla zdrowia człowieka i spełnia bardzo ważną rolę w jego żywieniu. Zwiększa objętość pożywienia nie podwyższając jego wartości energetycznej, spełnia rolę wypełniacza przewodu pokarmowego i zaspokaja uczucia łaknienia. Ponadto błonnik absorbuje z żywności i zapobiega przyswajaniu substancji szkodliwych dla zdrowia takich jak metale ciężkie (np. rtęć, kadm, ołów), środki ochrony roślin. Przyspiesza ruchy perystaltyczne jelita i skraca czas pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, przez co zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów, wiąże cholesterol i zapobiega w ten sposób przyswajaniu go z przewodu pokarmowego, przez co pośrednio przyczynia się do obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego błonnik jest niezbędny w profilaktyce chorób układu pokarmowego (stany zapalne, nowotwory jelita grubego), otyłości, miażdżycy, chorób naczyń wieńcowych, cukrzycy. Chleb sprzedawany jest jako krojony 400 g Wyprodukowany na naturalnym zakwasie żytnim, bez dodatku polepszaczy i substancji konserwujących.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

KONTAKT

"Społem"

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie