Chleb domowy z ziarnami

Chleb domowy z ziarnami to pieczywo mieszane, żytnio-pszenne. Posiada delikatny, kwaskowy smak i aromat.

Staranny dobór gatunków mąk, tradycyjne prowadzenie fermentacji na naturalnym zaczynie żytnim oraz sprawdzona technologia gwarantują naturalny “DOMOWY” smak naszego chleba i utrzymanie świeżości przez długi czas. Chleb wzbogacony jest dodatkiem nasion słonecznika, sezamu i lnu oraz płatków  owsianych.

Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, olej bogaty w kwasy tłuszczowy omega-3, wartościowe i lekkostrawne białko, fitoskładniki (lignany), błonnik pokarmowy, składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan), witaminy z grupy B i E. Składniki siemienia lnianego uważane są za jedne z najlepszych środków wykazujących działanie przeciwbakteryjne, osłaniające.

Nasiona słonecznika są bogate w wartościowe białko i tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Słonecznik jest także źródłem witamin: przede wszystkim E, B1 (tiaminy), A oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków takich jak cynk, żelazo, potas i wapń i magnez.

Nasiona sezamu zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają również błonnik, węglowodany przyswajalne oraz wartościowe białka. Białko zawarte w sezamie wspomaga zasypianie i podnosi jakość snu.

Płatki owsiane dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych, pomagają utrzymać wagę, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, stabilizują poziom cukru we krwi.

PODOBNE PRODUKTY

Nasze Marki

 

KONTAKT

 

"Społem"

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie