
7 SPOŁEM
ul. Sowia 1
Czynny:
pon-pt.:06.00 – 21.00
Sob.:07.00 – 21.00
Niedz.:nieczynne
Kierownik Sklepu:
Krystyna Kurkiewicz


41 344-96-62


WWW.SPOLEMKIELCE.PL

Chleb domowy z ziarnami to pieczywo mieszane, żytnio-pszenne. Posiada delikatny, kwaskowy smak i aromat.
Staranny dobór gatunków mąk, tradycyjne prowadzenie fermentacji na naturalnym zaczynie żytnim oraz sprawdzona technologia gwarantują naturalny “DOMOWY” smak naszego chleba i utrzymanie świeżości przez długi czas. Chleb wzbogacony jest dodatkiem nasion słonecznika, sezamu i lnu oraz płatków owsianych.
Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, olej bogaty w kwasy tłuszczowy omega-3, wartościowe i lekkostrawne białko, fitoskładniki (lignany), błonnik pokarmowy, składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan), witaminy z grupy B i E. Składniki siemienia lnianego uważane są za jedne z najlepszych środków wykazujących działanie przeciwbakteryjne, osłaniające.
Nasiona słonecznika są bogate w wartościowe białko i tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Słonecznik jest także źródłem witamin: przede wszystkim E, B1 (tiaminy), A oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków takich jak cynk, żelazo, potas i wapń i magnez.
Nasiona sezamu zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają również błonnik, węglowodany przyswajalne oraz wartościowe białka. Białko zawarte w sezamie wspomaga zasypianie i podnosi jakość snu.
Płatki owsiane dostarczają bardzo dużo wartości odżywczych, pomagają utrzymać wagę, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, stabilizują poziom cukru we krwi.
Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6