
7 SPOŁEM
ul. Sowia 1
Czynny:
pon-pt.:06.00 – 21.00
Sob.:07.00 – 21.00
Niedz.:nieczynne
Kierownik Sklepu:
Krystyna Kurkiewicz


41 344-96-62


WWW.SPOLEMKIELCE.PL

Pieczywo mieszane, żytnio-pszenne sporządzane z poddanej naturalnej fermentacji mąki żytniej razowej oraz na rozczynie z mąki pszennej graham. Mąki te powstają w wyniku rozdrobnienia CAŁEGO ZIARNA i zawierają wszystkie składniki obecne w ziarnie zboża. Stanowią one ponad 50% zawartości chleba i sprawiają, że pieczywo posiada wysoką zawartość błonnika.
Mąka żytnia została ukwaszona na drodze wielofazowej, naturalnej fermentacji kwasowej, dzięki temu chleb wzbogacił się w naturalny kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego oraz stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju człowieka. Ponadto jest naturalnym konserwantem. Bakterie, które wytwarzają kwas mlekowy są bardzo pożyteczne. W sposób naturalny występują one również w naszym przewodzie pokarmowym. Bakterie te zapobiegają i leczą zarówno biegunki, jak i zaparcia czy niestrawności, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Działają przeciwnowotworowo oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem roślinnym, jest niezbędny dla zdrowia człowieka i spełnia bardzo ważną rolę w jego żywieniu. Zwiększa objętość pożywienia nie podwyższając jego wartości energetycznej, spełnia rolę wypełniacza przewodu pokarmowego i zaspokaja uczucia łaknienia. Ponadto błonnik absorbuje z żywności i zapobiega przyswajaniu substancji szkodliwych dla zdrowia takich jak metale ciężkie (np. rtęć, kadm, ołów), środki ochrony roślin. Przyspiesza ruchy perystaltyczne jelita i skraca czas pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, przez co zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów, wiąże cholesterol i zapobiega w ten sposób przyswajaniu go z przewodu pokarmowego, przez co pośrednio przyczynia się do obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego błonnik jest niezbędny w profilaktyce chorób układu pokarmowego (stany zapalne, nowotwory jelita grubego), otyłości, miażdżycy, chorób naczyń wieńcowych, cukrzycy.
Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6