Poznajcie archiwalny przepis na PIEROGI LEPIOCHY 

22/02/2019

Co Polacy jadali dawniej….? – czyli kasza wraca na stół!

Lepiochy jaglane

SKŁADNIKI na 6 porcji

CIASTO
Mąka                                                    700 g
Woda                                                    300 g
Jaja                                                         1 szt.

FARSZ

Kasza jaglana surowa /ugotowana       200 g / 660 g
Ser biały                                               200 g
Sól                                                            5 g
Pieprz                                                    0,5 g
Mięta świeża lub suszona                     1,5 g  
Cebula                                                 120 g
Olej                                                        50 g

OKRASA
Boczek lub słonina                              120 g
Wydajność:                                        2000 g + 100 g
Porcja:                                                  350 g

WYKONANIE
Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie, a następnie wsypać na wrzątek (w proporcji 1:2,5). Dodać liście rozdrobnionej świeżej mięty lub suszonej i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Odstawić aby „doszła” i ostygła. Cebulę pokroić w kostkę w zrumienić na patelni. Wystudzoną kaszę jaglaną i cebulę należy dokładnie wymieszać z serem białym, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować ciasto – zarabiając mąkę i jaja ciepłą wodą. Zagniatać do czasu aż będzie sprężyste i elastyczne. Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki w których należy zalepiać przygotowany wcześniej farsz. Lepiochy ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli  i oleju przez kilka minut – od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać kraszone boczkiem lub słoniną.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Nasze Marki

KONTAKT

"Społem"

Powszechna Spółdzielnia Spożywców
25-311 KIELCE ul. Św. Leonarda 6

+ 48 41 344 60 70

info@spolemkielce.pl

Opinie